ANBI-informatie
Naam: Stichting de Makers Theater
RSIN: 858791389
Contactgegevens: demakerstheater@gmail.com
Doelstelling
- De stichting stelt zich ten doel het verspreiden van een theatervorm, waarbij verbeelding en collectiviteit uitgangpunten zijn.
- De stichting tracht haar doel te bereiken door als een collectief te werken. Dat collectief staat voor theater dat raakt, doet nadenken en waarbij zowel makers als publiek vanuit verschillende oogpunten de gekozen onderwerpen benaderen en ervaren. Het is voor ieder een creatief proces: spelers zijn ook makers. Stichting De Makers wil in haar regio bovenstaande vorm van theater toevoegen aan de bestaande theatercultuur om de kracht van de verbeelding (van spelers, makers en publiek) die onze stijl eigen is, te verspreiden.
- De stichting heeft het maken van winst uitdrukkelijk niet ten doel.
Hoofdlijnen beleidsplan
Artistiek
Doelstelling is te komen tot minimaal één productie per kalenderjaar. Het streven is erop gericht het aantal uitvoeringen per productie te verhogen naar minimaal 3.
Organisatorisch
In de komende planperiode zal een duidelijk verankering van de diverse rollen binnen het bestuur de aandacht krijgen. Een uitgebreid en stevig opererend bestuur kan de artistieke leiding zowel ondersteunen als ontzorgen. Tevens zal met name het bestuur ook belast zijn met de uitwerking van het lange termijnbeleid.
Financiën
Er is sprake van een duidelijke wisselwerking tussen het behalen van de artistieke doelen en de financiële positie van de Stichting. Ter versterking van de financiële positie zal in de komende planperiode in eerste instantie ingezet worden op het verwerven van subsidiegelden bij lokaal, regionaal of landelijk opererende fondsen. Tevens zal ingezet worden op het werven van particuliere donaties, d.m.v. het opzetten van een sponsorcommissie.
De hoofdzakelijke inkomsten worden gegenereerd vanuit subsidiegelden, recettes, deelnemersbijdrage en particulieren sponsoring. Dit wordt beheerd door het bestuur, specifiek door de penningmeester. Dit vermogen wordt in zijn totaliteit gebruikt voor de realisaties van de producties. Hierbij is te denken aan decor, kostuums, PR, techniek en een voorstellingslocatie. Daarnaast kan het vermogen besteed worden aan bijvoorbeeld apparatuur of andere hulpmiddelen ter bevordering van de artistieke ontwikkeling van de deelnemers.
Marketing
In deze planperiode ligt de nadruk op het bereiken van een publiek dat nog niet bekend is met De Makers. Voor het vestigen van aandacht op de komende producties zal met name gebruik gemaakt worden van free publicity via lokale, regionale media, audiovisueel en Social Media. Tevens zullen betaalde reclame als print en advertenties ook ingezet worden.
Het bestuur
- Marieke Wiebes – Voorzitter
- Jasmijn Duivenvoorde – Penningmeester
- Doreen Oolbekkink – Secretaris
- Jaimy Treffers – Algemeen bestuurslid
- Anna Janssen – Algemeen bestuurslid
Bezoldiging bestuurders: de bestuurders van de stichting ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.
Een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten
In 2018 hebben De Makers met succes de eerste productie ‘GOD’ op de planken uitgevoerd. ‘GOD’ vertelde over dát wat we niet zeker weten, maar toch in geloven: in de liefde, jezelf, buitenaards leven, durfkapitalisme. ‘GOD’ waagde een poging het onderwerp ‘geloven’ te benaderen. Ook werd er deelgenomen aan de Muzikale kerstwandeling. De Muzikale kerstwandeling zijn doorlopende voorstellingen met muziek, gedichten en toneel in de huiskamers van Noordwijk Binnen. De Makers brachten in 2018 een verscheidenheid aan fragmenten over afscheid nemen en opnieuw beginnen over aan het publiek.
In 2019 kon de tweede productie van de Makers genaamd ‘Anne Frank’ worden bewonderd in de Muze Noordwijk. ‘Anne Frank’ was een beeldende voorstelling gebaseerd op het dagboek van Anne Frank, waarbij zowel Kitty als Anne haar mogelijke nachtmerries tot leven kwamen, om zo het publiek de beklemming van het onderduiken te laten ervaren.
Tevens is er deelgenomen aan een nieuwe editie van de kerstwandeling. Hierin was een voorvertoning te zien van de productie ‘Helden’. Deze productie heeft i.v.m. de coronacrisis niet plaatsgevonden. Daarnaast zijn de Makers in 2019 begonnen met het geven van meerdere series volwassene cursussen. De Makers bieden daarmee theatercursussen voor volwassen waarin improvisatie technieken aan bod komen.
In 2022 heeft De Makers tweemaal ‘Zus van’ gespeeld in het forum van Teylingen College Leeuwenhorst. Deze productie vertelt het verhaal van Ismene, het zusje van Antigone, bekend van de gelijknamige Griekse tragedie.
In 2023 speelde Stichting De Makers “In Verzet- Nooit een held alleen”. Dit was een productie die het verhaal van Truus van Lier en het studenten verzet uit Utrecht vertelde. In de regie werd gekozen voor een voornamelijk fysieke en muzikale verbeelding van de diepere emotionele lagen in het verhaal: welk gevoel roept het onrecht dat Joden wordt aangedaan op in Truus? Hoe ziet de kracht er uit die dit in haar losmaakt? Hoe klinkt een verhit studentendebat over de bezetting? Hoe ziet de angst voor verraad er in beweging uit? Hoe klinkt het? Wat gaat er door een mens heen op het moment dat deze iemand fusilleert? Door 8 spelers werd dit verhaal op een indringende manier verteld.
De productie die in 2024 volgde was De Blinden en werd gespeeld door 13 spelers. Het verhaal van ‘de Blinden’ werd in 1890 geschreven door de Belgische dichter en toneelschrijver Maurice Maeterlinck. De voorstelling gaat over een groep blinde mensen die in het bos wachten op de terugkeer van hun gids, een priester. De priester komt echter niet terug, en langzaam dringt echter tot hen door dat zij op zichzelf zijn aangewezen. Het theaterstuk was een beklemmend verhaal over ontreddering en existentiële angst.
Balans en staat van baten en lasten 2023