De Makers Theater brengen aangrijpende en realistische voorstelling over de ‘gevallen meisjes’ van De Goede Herder
De Makers Theater bewezen met Zondaarsgebed opnieuw dat ze geen onderwerp uit de weg gaan. Na eerdere indrukwekkende producties als ‘Anne’ , ‘In Verzet’ en de aangrijpende voorstelling ‘Blinden’ (2024), brachten ze dit keer het schrijnende verhaal van de meisjes die ooit verbleven in de kloosters van De Goede Herder.
Wat begon als een initiatief voor opvang en opvoeding, groeide voor velen uit tot een plek van tucht, dwangarbeid en verstikkende discipline. De zusters leefden naar de idealen van armoede, gehoorzaamheid, kuisheid en ‘zielenijver’, maar de praktijk bracht vaak weinig liefde en veel onderdrukking. In 2019 stapten negentien voormalige bewoners naar voren om de congregatie aan te klagen, en eindelijk hun verhaal te vertellen.
Zondaarsgebed opende met een krachtige en beklemmende scène, ondersteund door dreigende muziek en indringend spel. Je werd als toeschouwer direct meegezogen. De sfeer van het klooster werd voelbaar gemaakt door minimalistische, maar effectieve scenografie: het slaan van deuren, echoënde stemmen, voetstappen in verlaten gangen en het geschreeuw van meisjes en nonnen, alles klopte tot in detail.
Een bijzonder theatraal moment was het aanreiken van de kostuums uit ‘de hemel’ boven het toneel. Dit beeld raakte zichtbaar het publiek, letterlijk kippenvel.
Nicolette en Laura van De Makers Theater hebben met hun team opnieuw een indringende en gelaagde productie neergezet. Grote waardering voor de spelers die zich volledig gaven in complexe, emotioneel zware rollen, én voor de jonge figuranten die het geheel extra zeggingskracht gaven.
“Zo was het echt,” zei een bezoeker die zelf ooit in het klooster verbleef. Een groter compliment is nauwelijks denkbaar.